Są to pyszne przekąski wykonane z większości z miazgi kakaowej, ale także w przypadku czekolady mleczenej dodane jest mleko. Dodane są cukry, wyroby kakaowe, ziarna kakaowca. Jest ona zaliczona do produktów wysokokalorycznych. Czekolada zawiera wartości mineralne takie jak Mg, Ca, Mn, Cu…

Rodzaje czekoladek

Najbardziej popularną czekoladą jest mleczna co oznacza, że kakao nie przekracza więcej niż 50% i występuje mleko jak i proszek mleczny oraz wanilia. Znaną także czekoladą jest gorzka zawierająca więcej miazgi kakaowej niż mleczna, występują u niej mniej mleka. W postaci innego koloru występuje biała wykonana bez proszku kakaowej oraz bardzo mało procentu masy kakaowej. Występuje także czekolada deserowa gdzie występuje najczęściej podawana do różnych dań deserowych. Ostatnią czekoladą najmniej znaną jest różowa nazywana także rubinową. Stworzona przy pomoc kakaowca rubinowego. Każdy pomyśli jeśli to jest kolor różowy coś zostało dodane sztucznego…Ale tak nie jest.. W skład owej czekolady nie zostały dodane żadne sztuczne barwniki jak i aromaty. Charakteryzuje się delikatnym smakiem jagodowym w porównaniu do innych czekolad jest delikatniejsza w konsystencji. Jak wiadomo, do czekolady dodawane są dodatki między innym bakalie, są to płatki lub pokruszone kawałki suszonych owoców. Do bakali zaliczamy migdały, orzechy, rodzynki i różne słodkie suszonki. Innym dodatkiem do czekolady są orzechy znane dla wszystkich ( typy orzechów: włoskie, laskowe, pistacjowe… ).

Produkcja jak i wpływ na organizm.

Jednym z produkcji czekolady jest twarda, która występuje w pokruszonej czekoladzie. Tworzona jest ona w wysokiej temperatury, którą miesza się i rozgniata oraz podawana jest w konszowaniu ( zbiornik z mieszadłem do mieszania ) i rozciera się ją na sucho. Po skończonym rozkruszaniu dodaje się ostateczne różne składniki między innymi masło kakaowe. Następnie jest podgrzewana, a potem jest schładzana w odpowiedni format. Inną produkcją zamiast twardej jest pitna. Z pokruszonych kawałków wydobywa się tłuszcz za pomocą rozpuszczalnika. Powstaje wtedy substancja, które zostają wysuszane. Potem się je przesiewa i zamienia się w proszek. Po tych wszystkich wykonanych rezultatach powstaje czekolada w proszku.

admin Uncategorized

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *